Manuele therapie

Manuele therapie is een specialisme binnen de fysiotherapie. De manueel therapeut heeft specifieke kennis en vaardigheden op het gebied van het onderzoek en de behandeling van de gewrichten van rug, nek, armen en benen. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar; de houding en de functie van de gewrichten verbeteren en het bewegen verloopt gemakkelijker.

Wanneer heeft u een manuele therapie nodig? In het algemeen is de manuele therapie geschikt voor klachten die, behalve met pijn, gepaard gaan met het slechter kunnen bewegen van één of meerdere gewrichten, enkele voorbeelden zijn:

• Nekklachten en schouderklachten met uitstralende pijn in de arm;
• Hoofdpijn en nekpijn gepaard gaande met stijfheid van de wervelkolom;
• Pijn tussen de schouderbladen met rib- en borstpijn;
• Duizeligheidsklachten opgewekt door het bewegen van de nek;
• Kaakklachten, eventueel in combinatie met nekklachten;
• Rugklachten, eventueel met uitstralende pijn in de benen;

 

 

 

Wat doet de manueel therapeut?

Met behulp van manuele therapie kan de bewegingsstoornis van een gewricht verholpen worden en daarmee de bewegingsfunktie geoptimaliseerd. De manueel therapeut doet dit door middel van passieve mobiliserende of manipulerende technieken, ondersteund met adviezen, oefentherapie en instructies. Als er sprake is van overbeweeglijkheid in de gewrichten, kan de manueel therapeut  met specifieke oefentherapie de patiënt leren zijn gewricht optimaal te stabiliseren. Naast het verbeteren van de bewegingsfunctie van de gewrichten, is het optimaliseren van houding en beweging tijdens werkzaamheden, sport, hobbies van groot belang

meer informatie manuele therapie

Aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Contact opnemen Meer weten?