Dry needling therapie

Wat is dry needling? Dry needling is een nieuwere therapie van de Nederlandse fysiotherapeut. De methode is overgekomen uit Canada waar het al jaren wordt toegepast binnen de reguliere fysiotherapie. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt. De spieren raken op deze manier snel en langdurig ontspannen. Dry needling gebruikt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald, er wordt dus geen vloeistof in de spier gebracht.

Dry needling is niet hetzelfde als acupunctuur, bij acupunctuur worden vaak meerdere naalden tegelijk oppervlakkig in het lichaam gebracht en blijven enige tijd in het lichaam, dit is erop gericht meer energie in het lichaam te verkrijgen. Bij dry needling wordt er 1 naald kortdurend op een specifieke plek (triggerpoint) in de spier gebracht, het is erop gericht de spier tot ontspanning te brengen. Klik hier voor een overzicht met de belangrijkste verschillen tussen dry needling en acupunctuur.

 

Dry needling behandeling

De fysiotherapeut zal allereerst door een gesprek en gericht onderzoek uw pijnklachten analyseren. Daarna worden de spieren nader onderzocht, die mogelijk uw pijn veroorzaken. Specifiek wordt in die spieren gezocht naar die bewuste triggerpoints. Precies die plaatsen zal de fysiotherapeut gaan behandelen om de spieren te ontspannen en de pijnklachten weg te nemen.

Dry needling therapie is gericht op het uitschakelen van deze triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een naaldje worden deze punten in de spier(en) ontspannen. Bij langdurige pijnklachten zal de therapeut vaak meerdere spieren behandelen in uw arm of been, alsmede de spieren langs de wervelkolom.
Na de dry needling behandeling krijgt u gerichte oefeningen en gerichte adviezen mee om de verbeterde situatie te kunnen behouden.

Hoe voelt dry needling aan?
Het inbrengen van het naaldje voelt u in principe niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan, men noemt dit ook wel een 'twitch'.
Dat geeft een soort ‘kramp’ gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct, kunt u gemakkelijker bewegen en verminderen de pijnklachten.
Vaak voelen de behandelde spieren wel vermoeid en zwaar aan, maar dat is meestal van kortere duur.

 

 

informatie video triggerpoints

Wat is een triggerpoint?

Een triggerpoint is een 'knoop' in een spier, die naast de lokale drukpijn, ook vaak pijn op afstand veroorzaakt. De fysiotherapeut zoekt naar deze plaatsen, omdat ze de hoofdoorzaak kunnen zijn van uw klachten. Zo kan een triggerpoint in bv de nekspieren hoofdpijnklachten boven uw oog veroorzaken.

Triggerpoints kunnen zich uiten in:

 • pijn/ stijfheid lokaal in een spier en ook pijn elders 'op afstand'

 • bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten

 • verminderde kracht in betrokken spieren

 • pijnontwijkend gedrag; je gaat 'anders' bewegen

 • tintelingen in arm/been, hoofdpijn, duizeligheid

Triggerpoints kunnen ontstaan door:

 • Acuut moment - bijv. door een verkeerde beweging (vertillen) of een ongeval/sportletsel

 • Chronisch - bijv. door een langdurig verkeerde houding en/of RSI/KANS

 • Langdurige afwezigheid van beweging, bijv. gips, brace, sling

 • Slappe ligamenten in bijv. enkels en/of knieen

 • Psychologische factoren zoals stress en depressie

 • Voetafwijkingen, instabiliteit en/of verschillen in beenlengte bijv. na een botbreuk of operatie

 • Te strakke kleding of het verkeerd dragen van een rugzak

zie ook: http://www.dryneedling.nl/pages/informatie-voor-patienten.php

Aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Contact opnemen Meer weten?