Pijn in de nek

Pijn in de nek is een veel voorkomende klacht. Ongeveer 70% van de mensen heeft in de loop van zijn leven last van pijn in de nek. Tot 40% van de bevolking lijdt naar schatting in de loop van een jaar aan pijn in de nek en 10-20% van de bevolking heeft op een bepaald moment pijn in de nek.

Pijn in de nek kan worden veroorzaakt door overbelasting of het aannemen van een verkeerde of ongewone houding. Mensen die veel achter de computer werken hebben, door vaak een verkeerde houding aan te nemen of door overbelasting, een grotere kans op het krijgen van pijn in de nek.  Niet alleen mensen die achter een computer werken hebben een grotere kans op het krijgen van pijn in de nek, ook mensen die kassawerk doen, veel breien, een plafond hebben gewit of een beroep hebben waarbij je veelvuldig in voorovergebogen houding moet werken (bv tandartsen, schoonheidsspecialistes) kunnen pijn in de nek krijgen. Een andere oorzaak kan een ongeluk zijn, bv een kop-staartbotsing, val op het hoofd of klap tegen het hoofd.  Degeneratieve veranderingen zoals artrose van de nekgewrichten, discusdegeneratie of kanaalstenose, kunnen ook een oorzaak van pijn in de nek zijn. Daarnaast spelen bij pijn in de nek ook vaak spanningen een rol. Door te veel stress en/of spanning worden de spieren van de nek vaak overbelast (hogere spierspanning en oppervlakkig/ hoog adempatroon), met pijn in de nek als gevolg.
Fysiotherapeutische interventies bij pijn in de nek zijn veelal: manuele mobilisatietechnieken, dryneedling, oefentherapie, en adem/ ontspanningsoefeningen.

U kunt o.a. voor de volgende nekklachten bij de gespecialiseerde praktijk voor fysiotherapie en manuele therapie De Burggraaf terecht:

  • acute nekklachten

  • stijve nek

  • whiplash associated disorder

  • artrose

  • nekhernia

  • revalidatie na nekoperatie (bv. hernia, kanaalstenose, spondylodese)

 

Aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Contact opnemen Meer weten?