BPPD

BPPD staat voor benigne paroxysmale positie duizeligheid. BPPD kenmerkt zich door acute draaiduizeligheid die ontstaat als u van houding verandert. Bijvoorbeeld bij bukken, omhoog kijken, liggen en/of opstaan.

De duizeligheid kan enkele seconden tot ongeveer een minuut aanhouden, is zeer heftig en kan gepaard gaan met misselijkheid.

BPPD wordt veroorzaakt doordat er een aantal 'oorkristallen' zijn losgeraakt en naar een ander deel van het evenwichtsorgaan zijn verplaatst. Bij het bewegen van het hoofd bewegen de kristallen mee met de vloeistofstroom. Dit leidt tot prikkeling van het evenwichtsorgaan en veroorzaakt draaiduizeligheid. Het loslaten van de kristallen treedt vaak spontaan op, zonder een duidelijke aanwijsbare oorzaak. Soms is er sprake van een voorafgaand hoofdtrauma, een (chronische) oorontsteking of een periode van bedlegerigheid.

Behandeling

BPPD is over het algemeen goed te behandelen. Dit gebeurt door middel van een specifieke draaimanoeuvre met als doel het verplaatsen van de 'oorkristallen' naar een ander deel van het evenwichtsorgaan. Hierdoor kunnen de 'oorkristallen' niet meer leiden tot overprikkeling van de zintuigcellen zodat er geen duizeligheid meer optreedt. Binnen 3 á 4 behandelingen zijn de klachten over het algemeen verholpen.

Aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Contact opnemen Meer weten?