Klachten nek en rug

Klachten van de wervelkolom komen in toenemende mate voor bij kinderen van 12-18 jaar. Dit heeft o.a. te maken met vaak langdurig zitten achter computers, Ipad en Iphone.

De kinderen zitten vaak langdurig in een zelfde vaak niet goede houding, waardoor pijnklachten ontstaan. De klachten kunnen vanuit de gewrichten ontstaan, maar ook de spieren geven vaak pijnklachten, deze worden immers ook overbelast door de statische (ongunstige) houdingen en repeterende bewegingen (bv muisarm, duimklachten). Daarnaast speelt de ademhaling vaak ook nog een rol bij het ontstaan van de klachten, achter de computer zien we vaak een verandering van het adempatroon, de ademhaling wordt oppervlakkiger en sneller. Dit geeft een verhoogde spierspanning van m.n. nek- en schouderspieren waardoor ook nek- en rugklachten en hoofdpijn kan ontstaan.

Klachten perifere gewrichten

De kinder-manueeltherapeut is specialist in het onderzoeken en behandelen van gewrichtsklachten.

Veel voorkomende perifere gewrichtsklachten bij kinderen van 12-18 jaar zijn knieklachten, enkelklachten en polsklachten. De kinder-manueeltherapeut zorgt ervoor dat de beweegfunktie van de gewrichten en de spierfunktie rondom de gewrichten weer optimaal wordt waardoor klachten verdwijnen.

Hoofdpijn

Er zijn talloze redenen voor hoofdpijn bij tieners. Sommige vormen van hoofdpijn bij tieners zijn het gevolg van hun keuzes en levensstijl, anderen zijn te wijten aan veranderingen in de ontwikkeling van het tienerlichaam.

Tieners zijn niet altijd bezig met hun gezondheid, hetgeen ook bijdraagt tot hoofdpijn. Hoofdpijn bij kinderen/tieners is meestal goed te behandelen en zullen niet altijd leiden tot ernstige gezondheidsproblemen.

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van hoofdpijn bij kinderen/tieners, hieronder een aantal:

  • stress; stresshoofdpijn komt vaak voor bij tieners, stress kan ontstaan t.g.v. ongerustheid over schoolprestaties, druk van buitenaf, familiale problemen; te veel stress geeft soms bonzende hoofdpijn of een gevoel van beklemming in het hoofd en wordt vaak spanningshoofdpijn genoemd.

  • slechte/matige houding: langdurig in dezelfde (slechte) houding zitten kan ook hoofdpijn veroorzaken, door de statische houding raken de spieren en fascie (bindweefsel waar spieren mee verbonden zijn) overbelast en kunnen triggerpoints ontstaan die op hun beurt weer hoofdpijn veroorzaken.

  • slapeloosheid; slaaptekort komt vaak voor bij kinderen en tieners; gebrek aan slaap als gevolg van een drukke schoolagenda, activiteiten, werkschema, door te laat op te blijven om te socialiseren of internetgebruik kan voor hoofdpijn zorgen.

  • slechte voeding; slechte voeding en te weinig drinken kan aanleiding geven tot hoofdpijn; te weinig eten of veel ongezonde voeding zoals 'junk food' maakt gevoeliger voor hoofdpijn.

Aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Contact opnemen Meer weten?