Masterclass Dryneedling kaak en hoog cervicale wervelkolom

Sinds 2005 is de behandelmethode Dry Needling een specialisme binnen de fysiotherapie, waarbij triggerpoints (pijnpunten in de spieren) worden geprikt. Onder andere bij hoofdpijn en/of kaakklachten is dryneedling een uiterst effectieve methode.

Eind 2015 heb ik de Masterclass Dry Needling Kaak en Hoog Cervicaal gevolgd, een extra verdieping in dry needling van de spieren van de kaak en hoog in de nek, die te maken hebben met hoofdpijn- en kaakklachten. 

47% van de mensen heeft regelmatig hoofdpijn. Hoofdpijn komt op alle leeftijden voor, maar het meest tussen de 15-35 jaar. Vrouwen hebben vaker hoofdpijn dan mannen. Er zijn vele soorten hoofdpijn. 

Spierspanningshoofdpijn en migraine komen klinisch het meest voor, 62-83% van de migrainepatiënten heeft ook spierspanningshoofdpijn en 23-25% van de spierspanningshoofdpijnpatiënten geeft ook migraine aan. Triggerpoints spelen daarbij een grote rol. Een triggerpoint is een drukpijnlijke plek in een spier, die naast drukpijn ook vaak pijn verderop in het lichaam veroorzaakt. Door korte stimulatie van de triggerpoint in spieren, met de naald, raken de spieren snel en langdurig ontspannen. Voor hoofdpijnpatiënten kan dit goede resultaten geven. Door het inactiveren van triggerpoints in schouder, nek, hals-en kaakspieren kunnen de hoofdpijnklachten verminderen. Triggerpoints hebben de neiging uit te stralen. 

Bij spierspanningshoofdpijn begint de pijn vaak in hals en/of nekspieren en straalt deze door naar het achterhoofd. De pijn voelt dof, drukkend aan. Mensen geven vaak aan een gevoel te hebben of er een strakke band om het hoofd zit. Triggerpoints kunnen de oorzaak zijn van spierspanningshoofdpijn. 

Migraine is een aandoening die hevige hoofdpijnaanvallen veroorzaakt. Meestal bevindt deze hoofdpijn zich aan 1 zijde van het hoofd en ervaart men een kloppende pijn. Daarnaast kan men ook andere klachten ervaren, zoals misselijkheid of overgevoeligheid voor licht en geluid.

Terug naar overzicht

Aarzel niet om contact met ons op te nemen.

Contact opnemen Meer weten?